CYTA

Info

Location:
Colonia Hipódromo Condesa, Mexico City

Year:
2020

Area:
42,623 sq ft

Status:
Built

Description

CYTAislocated in the heart of Hipodromo Condesa, one of Mexico City’s most vibrant and shifting neighborhoods.The buildingembeds itself into the city offering an urban lifestyle and a coherent design environment -from the small details to the building’s total designconcept-resulting in a project with added value for its users and the city.

The building is carefully thought to guarantee worthy housing. All unitsreceive natural light and ventilation and offer diversity in terms of spatial solution, always in constant connection with the outside trough balconies, terraces and patios. Most of the housing unitsare comprised within one story and there are some distributed in two stories.

The building´sdesign solution insistently looks for a careful integration with the natural,urbanand builtenvironment.The façade is composed by balconies and terraces with plants–in potsandcoexists with its surroundings and the trees that face the street. The vegetation of the cityinterweaveswith that sprouting from the building,offering a better experience of habitabilityin constant connection with the outside even while at home.

One of the neighboring buildings was classified a heritage site; this led us to shape our volume to achieve a striking gesture of integration.The building´s lower body reflects the height of the protected property, interrupted by a big corner void. The upper levels intertwinethe front and side façade, integrating both faces of the building in a single volumewhere the building reaches more height and the relation with its neighbor decreases.

The finishes and building materials are basic, pure, honest and, in good measure, local; seeking to give the project an everlasting aspect that withstands the test of time and thatidentifies with its setting.In this sense the project encourages local consumption and sustainability awareness.

As architects and designers, we are in a constant search for offering outstanding habitability experiences that differ from conventional and standard solutions. A good example of this is the design for the vertical circulations in the core area of the building, which carefully integrate gradient color that givesits own personality to every level of the building and a strong sense of beauty to the heart of the building bathed with natural light trough an upper dome.

The building cares for its community and assures a space for recreation and coexistence on the roof top, offering breathtaking views of the city and emphasizing the importance of the urban ambient and the neighborhood vibrancy.

In short: the building attends its context delicately, cares for the quality of the habitability experience of its users, promotes local consumption awareness and assures spaces for coexistence and community living.

Credits

Architectural project:
Jaime Micha Balas + Jacobo Micha Mizrahi in collaboration with ATIKO Arquitectos / Alberto Balas.

Collaborators:
Design: Elihú Vázquez Tinajero, Ernesto Rossell Zanotelli and Juan Carlos Rodríguez Díaz.

Structural engineering:
Ubando Ingenieria SA de CV

Installations:
DIMarq Ricardo Jimenez

Fotografía:
Rafael Gamo, Benjamín Pliego