Entretelas Brinco HQ

Info

Location:
State of Mexico

Year:
2021

Area:
8,611

Status:
Built

Description

The project is located in an industrial zone, in a platform above a storage and distribution center of a company focused on the textile sector. The challenge was to solve and attune -spatially, operatively and intangibly- a corporate and commercial workspace that would be immersed in a mainly industrial environment.

We brought and adopted in our design solution the peculiar character that the steel structure and lightweight roof give to the space in the upper plane, as well as the view towards the imposing industrial panorama that can be appreciated from the loft. We took advantage of the gentle height, including trees and vegetation.

Wood, stone and glass are the main materials applied to the space. We also integrated textile finishes and restored old machinery, seeking to align the identity and materiality of the space with the daily productive activity of the company.

We took as a basis the information of the daily operation of the company, as well as the dynamics, interaction and way of working of the people to determine the distribution and functional solutions for the space. Motivated by the directors of Entretelas Brinco, who have collaborated so that the project is at the forefront, we did a workshop involving the people who work in the company. The workshop capitalizes on the knowledge that HM has gathered from the corporate world over the years; the spatial solution is the result of useful and current design methodologies that allow us to analyze, understand and reinvent the peculiar way of working of each company.

We are aware that nowadays our ways of work are under profound alterations and that the world and needs that architecture should solve are constantly changing, for which, as in all our projects, we resolved and guaranteed flexibility for the spaces, offering in the offices different work dynamics and environments, as well as work spaces that can be used provisionally, encouraging experimental and informal dynamics that question conventional solutions.

The spaces that motivate flexible work dynamics are available for the use of all staff and surrounded by a system of textile pallets specially designed for this project that can open and close depending on the privacy or exposure needs that could become necessary over time and different uses that are given to space.

Thus, all the spaces are tailored to Entretelas Brinco, causing collaboration and interaction of people, projecting and preparing the company to adapt and respond to the ways of working that may arise in the future.

Credits

Architectural project:
Jaime Micha Balas + Jacobo Micha Mizrahi + Alan Micha Balas

Collaborators:
Design: Antonio Chong, Luis A. Morelos, Jessica Steiner. Construction: Patricio Medrano, Miguel Ángel Matus, Moises Chiver, Marco A. Canales.

Structural design:
Víctor Alfonso Ruiz Medina

Lighting design:
Punto LDT

MEP engineering:
DIMA

Furniture:
Herman Miller, MIIN, Esrawe, Blu Dot, Cuchara

Warehouse architecture:
Picciotto Arquitectos

Landscape architecture:
Plantica

Photography:
Onnis Luque